=Terima Kasih sebab FOLLOW blog SueMUNCET=

29 July 2013

=Wahai hati=

aku mohon agar Dia beri aku kekuatan untuk hadapi dugaan nie..
aku bukan berputus asa..aku bukan menentang takdir..
cuma aku dah penat..



 Sila LIKE kalau suka..

23 July 2013

=Resipi : Roti Pizza Mini=

Entry kali nie aku nak share resipi roti pizza mini..haaaa.. senang je weyh.. bahan pun tak susah..

Bahan - Bahan
Sos Spaghetti kimball
hot dog (potong kecik kecik)
bawang merah (cincang)
oregano
capsicum (cincang)
Pizza topping with Mozzarella
roti

Cara-cara
Susun roti dalam tray seperti gambar diatas..
Sapu Sos Spaghetti atas roti.. ikut korang la nak letak banyak mana..
then, letak bawang merah dan capsicum yang dicincang..
lepas tu, letak hot dog yang telah dipotong seperti gambar diatas..
Last sekali letak la pizza topping with mozarella dekat atas sekali..

Siap! letak dalam oven.. agak agak korang laa..
aku kalau makan benda alah nie memang nasi tolak tepi laa..

Selamat mencuba!




 Sila LIKE kalau suka..

19 July 2013

=Dah sebati dalam diri=

Kadang kadang kita terlalu mengharap sesesuatu yang kita sendiri tak pasti sama ada akan dapat ataupun tidak..bila kita mengharap pasti kita akan berusaha untuk mendapatkannya..
dan bila dah berusaha tapi apa yang kita harapkan tu tak dapat,pasti akan mengecewakan kita..itu la dugaan namanya..tapi takpe..sekurang kurangnya kita dah berusaha.. ;))


*Bagi aku kekecewaan tu macam dah sebati dengan diri aku..



 Sila LIKE kalau suka..

17 July 2013

=Perasaan yang tak pasti=

Setelah sekian lama.. Memaafkan?? Melupakan??
Merasakan sesuatu yang aku sendiri tak pasti..

adakah perlu rasa
kecewa?
sakit hati?
menangis?
sedih?
terkejut?

atau aku perlu rasa
gembira?
seronok?

Just smile..aku tahu pasti ada hikmah yang Tuhan nak tunjuk dekat aku..
be strong Sueria! *tepuk bahu sendiri*
aminnnnn...



 Sila LIKE kalau suka..

16 July 2013

=Resipi : Macaroni Cheese Baked=

Minggu lepas aku balik rumah mak aku..so, decide nak buat macaroni cheese baked..nyummm nyummm..
okey..gambar diatas adalah bahan bahan yang diperlukan..

Bahan bahan :
Mozzarela
Daging cincang
Macaroni
Bawang putih 
Bawang besar
Cheese
Cendawan tin (ikut suka nak belah cendawan tu macam mana)
Kimball sos spaghetti (ikut korang nak perisa apa)
Oregano

Cara cara :

1) Rebus macaroni dalam periuk yang dah letak air..biar sampai macaroni tu masak..Potong bawang putih dan bawang besar.. Kasi cincang halus halus.. Daging kisar tu, basuh dan toskan.. letak tepi dulu.. 

2) Tumis bawang putih dan bawang besar sampai masak.. Agak agak dah masak, masukkan daging cincang tadi.. masak masak dan masak.. agak agak korang la yee..

3) Agak agak daging dah masak, masukkan sos spaghetti.. Kacau sampai sebati.. masuk garam gula, pak aji dalam spaghetti tu.. kemudian, masukkan cendawan.. kalau rasa pekat sangat, letak air sikit..kacau lagi sampai korang rasa dah sedap..hikhik..

4) Macaroni yang dah direbus tu, toskan.. biasa jap.. lepas tu, masuk dalam bekas.. make sure bekas yang boleh dimasukkan dalam oven ye puan puan dan tuan tuan sekalian.. ecehh.. 

5) Letak makaroni dalam bekas, kemudian letak sos spaghetti dan barulah letak cheese.. buat layer by layer..atas sekali, letak cheese dan taburkan mozarella..banyak mana ikut suka hati laa..
tadaaaaaaa... siap! sedia untuk dimasukkan dalam oven!

Selamat mencuba!




 Sila LIKE kalau suka..

12 July 2013

=Juadah pilihan berbuka puasa=

okey..nie selera aku bila tibanya bulan puasa..tak boleh nak letak banyak banyak..
kena kawal sikit nafsu makan nie..hikhik.. nanti tak muat baju raya acaner?? haaaaa...

kurma
 nasi kerabu
kuih sampan.. (aku memang dari kecik panggil kuih nie kuih sampan..hihi)
 roti john

murtabak


*masa dok google gambar gambar dekat atas nie, tertelan telan air liur aku..hahahaha! over tau nafsu makan nie..

 
 Sila LIKE kalau suka..

10 July 2013

=Kad raya untuk anda=

Memandangkan dah start puasa, so, sebelum posmen cuti, aku nak bagi korang kad raya nie.. *kemain awal..haha!*

Seperti tahun lepas, tahun nie aku nak bagi kad raya pada sesiapa yang nak kad raya dari aku.. tahun lepas kira banyak jugak la yang email n yang tinggalkan comment nak kad raya..so, tahun nie aku baik hati jugak nak bagi kad raya dekat korang..maybe kad raya tu aku buat sendiri kot..main tepek tepek je..hikhik..


seperti biasa, kena la tinggalkan nama, alamat rumah and url blog dekat comment or email aku

suemuncet@yahoo.com

url blog tu senang untuk aku terjah blog korang..mana la tahu kalau korang dapat kad raya aku dan buat entry ke..hahaha! perasan giler..siapa tah nak buat entry untuk kau kan sue! hikhik..

ITU PUN KALAU ADA YANG NAK KAD RAYA DARI AKU LA KAN! HAHA!





 Sila LIKE kalau suka..

09 July 2013

=Menahan segala nafsu=

Esok bermulalah hari pertama semua umat islam berpuasa.. Puasa kali nie terasa macam zaman study plak sebab first puasa tak bersama family tersayang...biasalah hidup diperantauan..hahaha! SANGAT! Perasaan berdebar debar tu mesti ada setiap kali masuknya Bulan Ramadhan..

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN!!



Mohon tahan segala nafsu yang ada..hikhik..
 

 Sila LIKE kalau suka..

05 July 2013

=Kalau=



Semoga Tuhan mempermudahkan..aminnnn.. :)





 Sila LIKE kalau suka..