=Terima Kasih sebab FOLLOW blog SueMUNCET=

22 October 2013

=Perihal "Anak-anak"=

Seperti yang semua orang tahu, (macam la ada orang nak amek tahu kan..hihi..) dekat rumah aku tu ada dua ekor kucing yang aku bela.. Seekor kucing kampung (bulu pendek) dan seekor lagi kucing bandar (bulu panjang)..

Biodata
Nama : Omey
Umur : 2tahun ++
Jantina : Jantan
Cara jumpa : Kutip dekat tempat kerja mak aku..
Ciri ciri : Kuat tidur.. muka sangat redha bila orang dok cium.. pukul 6 pagi adalah masa untuk dia kejutkan orang dan belai dia.. tidur atas katil yang empuk.. suka menjawab.. suka membebel.. kuat merajuk.. kuat cemburu.. suka mengigit.. sangat pemalas.. manja terlebih.. semua barang dekat rumah adalah kepunyaan dia.. suka buli Si Chibi.. tak bernafsu sebab dah dimandulkan.. oh ya.. masih teruna..

Nama : Chibi
Umur : Setahun ++
Jantina : Betina
Cara jumpa : Orang bagi..
Ciri - ciri : Sangat tak suka dipegang atau digomol atau dicium melainkan tiba waktu mengawan..masa tu dia yang akan datang dekat kita dan dok menggesel.. masa tu la dapat peluk dia, cium dia dan gomol dia.. tidur dekat lantai sebab sejuk melainkan mendapat kebenaran Omey untuk tidur diatas katil... suka panjangkan kaki dan tangan ala ala superman.. suka jilat tangan orang.. suka hisap rambut orang.. suka main air yang keluar dari mesin basuh.. suka buat muka kesian.. selalu menjadi mangsa buli Si Omey.. dan masih dara..

Makanan 
Omey - dulu we all bagi makan ikan rebus.. almaklum la kucing kampung.. hihi.. makan pun nak bersuap bagai.. mungkin sebab kurang kasih sayang kot.. haha! masa kecik, nak tidur pun dekat dada orang..empuk katanya..

Chibi - before orang nie bagi Chibi dekat we all, dia dari kecik memang dah biasakan makan Royal Canin.. See.. Royal Canin yang sikit punya mahal tu.. then, bila dah bertukar tuan, nak taknak Chibi kena jugak biasakan makan makanan ikut kemampuan tuan baru ye..


We all pernah bagi makan pro diet.. yang Chibi dia makan jugak tapi pilih.. yang bentuk ikan tu memang dia tak makan.. maybe tak sedap kot.. (aku tak pernah rasa..so tak tahu sedap ke tak..) yang Omey plak dia makan tapi tak kerap.. kekadang tu sehari sekali je makan.. selebihnya asyik tidur je..


so, now dah bertukar ke Royal Canin.. bila makanan dah bertukar ke RC nie, kemain berselera dua ekor nie..kerja asyik nak makan je.. yang Omey pun dah makan gemok dah aku tengok.. kalau tak kurus kering je..tang harga jangan cakap la... sebab mahal, takyah ditanya kualitinya. Memang aku suka bab kualiti tu, tapi kalau sebulan dua ekor nie makan (especially Chibi) lebih kurang 4 kilogram, agak sadis untuk duit poket. tapi takpe la.. demi Omey dan Chibi tersayang, beli mahal sikit pun takpe laa.. janji mereka berdua sihat.. Harap harap mereka akan membalas jasa aku apabila dewasa nanti.. -___-

maybe akan setia dengan RC je kot.. tapi rasa macam nak try Blackwood.. tapi okey ke tak?? kang aku beli Omey dengan Chibi tak makan plak..dah membazir..

aku sekarang nak cari pet glass untuk Omey dengan Chibi..(memang la..takkan untuk aku plak..hehe..) alaa.. yang rumput dalam bekas tu.. tak tahu la kat mana ada area Puchong nie.. nak bawah dua ekor nie keluar memang tak la..dasar penakut..


 Sila LIKE kalau suka..

2 comments:

Nizam Ijam said...

besarnyer kucing tu..huhuhhu

sueMUNCET said...

@ Nizam Ijam : tgk tuan dia la.. haha!