=Terima Kasih sebab FOLLOW blog SueMUNCET=

19 January 2011

=Resipi : Tomyam=

menu semalam ialah tomyam ala ala serumah..haha! nama nak glamor habis je..huhu..masak tomyam..nyum nyum...

Bahan bahannya : 
 carrot,kobis bunga,ayam,fishball,cendawan cina..
(saving bajet sebab tu takde udang,sotong..huhu)
 daun limau purut,cili api,serai dan tomato..gambar tiada dan hanya kelihatan daun limau purut sahaja..
bawang merah dan bawang putih haruslah ada kan..
hiris taw..jangan plak korang pergi masuk sebijik macam neyh..
yang neyh bahan utama..haruslah ade perencahkan..

mula mula,korang tumis je bawang putih dengan bawang merah..agak bawang tu dah bertukar kaler(jangan hangit plak),korang letak la air..ikut suka la kan..lepas tu,korang masukkan perencah..then,korang campak je carrot,kobis bunga,ayam,fishball,cendawan cina dalam periuk tu...last skali korang campak plak limau purut,serai and tomato...

tadaaa...tomyam macam nak makan 10 orang..tapi hakikatnya 5 orang je..haha!
sudah boleh dihidangkan kepada mak mak dan ayah ayah mentua ye..
confirm korang la akan jadi menantu kesayangan..hukhuk..

okey..korang tolong la hidang guna mangkuk yang sopan sedikit ye..yang neyh hanyalah mangkuk untuk aku..

okey..selamat mencuba!

Hakikatnya korang memang dah tahu masak tomyam kan...

No comments: